Zoals u in nieuwsbrief 47 kunt lezen is er een mooi artikel in dagblad De Limburger verschenen over onze nieuwe overste Rafael Isharianto (23-11-2020).
Zie hieronder het bericht uit Dagblad de Limburger.

 

Lange tijd zag het ernaar uit dat de lazaristen in Panningen een stille dood zouden sterven. Maar ineens stond Rafaël Isharianto op de stoep als overste om een nieuwe koers te varen. „We moeten de dialoog met iedereen aan durven gaan.”
Het imposante klooster in het centrum van Panningen heeft een nieuwe poort. Geen schokkend nieuws, maar Jos Roemer ziet dat anders. De assistent van overste Rafaël Isharianto vertelt dat het voor de inwoners van het klooster even wennen is. „Iedereen kan het terrein zien nu, dat was hiervoor niet mogelijk. Toen straalden we geslotenheid uit.”

En dat wil Isharianto juist omdraaien. De Indonesiër is door Rome naar Panningen gestuurd om als overste de mensen weer op te zoeken en hun verhalen aan te horen. Lang zag het ernaar uit dat de lazaristen zouden verdwijnen; de vorige overste is inmiddels 80 en al een paar jaar met pensioen. Vanuit Nijmegen werd het klooster nog aangestuurd.

Met Isharianto aan het hoofd moeten de lazaristen weer een rol van betekenis gaan spelen in Panningen. „Ik ben laatst op bezoek geweest bij de voedselbank, gewoon om te luisteren”, vertelt Isharianto. „Dat zouden mensen in mijn ogen veel meer mogen doen: luisteren naar elkaars ervaringen en problemen.”

Jongeren
Isharianto kwam ruim vier jaar geleden in Nederland terecht. In Berg en Dal werkte hij aan zijn proefschrift voor de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt de houding van middelbare scholieren in zijn geboorteland Indonesië ten opzichte van de armen. Wat hem opvalt? „Religieuze factoren spelen daarbij geen rol meer. Sociale factoren zoals status domineren die houding.” Of dat ook voor Nederlandse jongeren geldt, durft Isharianto niet te zeggen. „Ik ken ze nog te weinig.”

Hij wil niets liever dan ze leren kennen, maar vraagt zich af hoe hij hen kan bereiken. Dat jongeren zich niet meer bezighouden met religie vindt hij niet zozeer belangrijk; hij wil gewoon met ze in contact komen om te achterhalen wat er leeft bij hen. Dat de coronacrisis deze doelgroep extra hard raakt, gaat hem aan het hart. „Jongeren mogen weten dat wij troost kunnen bieden door in gesprek met elkaar te gaan.”

Dialoog
Eropuit dus. „We moeten op zoek naar mensen die het zwaar hebben, want ze komen niet naar ons toe”, legt Isharianto uit. „De lazaristen moeten hun gezicht weer laten zien en de dialoog aan durven gaan.” Daarbij krijgt hij hulp vanuit Indonesië. Twee confraters komen volgend jaar naar Panningen om de nieuwe overste te ondersteunen. „Ik verwacht over een jaar de inwoners en hun zorgen te kennen”, sluit Isharianto af.