Inzegening Mariagrot door Harrie Jaspers

De Lourdesgrot op het terrein van camping Recreatiepark Beringerzand, ruim een eeuw oud, is hersteld dankzij de vrijwilligers van Heemkundevereniging Helden. De grond waar nu de camping gevestigd is, was ooit het buitenverblijf (een rust- en ontspanningsoord) van de Lazaristen. Zij verlieten de plaats in 1969, en sindsdien is de Lourdesgrot, ook wel Mariagrot genoemd, langzaam vervallen geraakt.

 

Zondag 24 maart 2024, Palmzondag, was een feestelijke dag. Op deze middag is de Mariagrot ingezegend door Harrie Jaspers, een van onze Lazaristen. Pastoor Peter van der Horst assisteerde hem daarbij. Een zegening van dankbaarheid, want de dankbaarheid voor het werk van de vrijwilligers is groot en het resultaat mag er zijn! Onderaan dit bericht een gedicht over Moeder Maria, voorgedragen door Harrie Jaspers voorgaande de zegening. Terwijl Harrie deze mooie en emotionele woorden met ons deelde, kregen we (ondanks dat er slecht weer was voorspeld) gezelschap van de zon — dat gaf een mooi effect die zonnestralen zo tussen Maria en Bernadette in. Na de zegening mochten we de herstelde grot gaan bekijken, wat vol bewondering werd gedaan. De technologie van deze eeuw mag wat ons betreft ook wel als een wonder worden beschouwd. Nabij de grot schitteren twee beelden, een van Moeder Maria en een van St. Bernadette, allebei afkomstig van een 3D printer van het bedrijf 3D Printing Limburg uit Neer. Harrie gaf een piëta beeld als geschenk, deze, te zien op een van de foto’s, zal het interieur van de grot compleet maken.

  

Na de inzegening was er nog de gelegenheid om bij restaurant de Patershof na te praten onder het genot van een drankje en een hapje. In het eerstvolgende nummer van de Moennik, nummer 81, zal een uitgebreid verslag over deze bijzondere gebeurtenis te lezen zijn. Het was een bijzondere middag!

Maria,

de vrouw en moeder bij uitstek.

Zij had open oog voor wat God in haar wilde verwezenlijken.

Zij mocht het mysterie van het leven dragen:

Jezus zelf.

Zij is gegaan langs de paden van ons menselijk bestaan,

door duisternis en lijden,

door eenzaamheid en wachten.

Maria is een mens geweest zoals wij,

met angst en tranen in de ogen

en met onzekerheid.

Een mens als wij is zij geweest

staande en levende tussen de mensen,

met vreugde om kleine dingen.

Een mens zoals wij

maar sterker dan ons geloof,

was haar geloof,

groter dan ons vertrouwen,

was haar vertrouwen

Zij was de kleine mens,

door wie Gods grootheid uitstraalde.

Zij heeft Gods wil vervuld.

Daarom wordt zij zalig geprezen,

in alle tijden,

door alle mensen.

Haar geloof en trouw

zijn een model voor ons leven.