Lines of Action

Zorg

Zorgcentrum Vincent Depaul is een zelfstandig zorgcentrum in het Limburgse Panningen. Hier wonen bewoners die verzorging en/of verpleging krijgen. Dit zorgcentrum ligt op een unieke locatie in het gezellige centrum van Panningen, met winkels en terrasjes op loopafstand. In de parkachtige tuin van het zorgcentrum heerst een weldadige rust.

Religieuze achtergrond

Zorgcentrum Vincent Depaul heeft van oorsprong een religieuze achtergrond. De basis wordt gevormd door de Congregatie der Missie Lazaristen en het Genootschap van de Dochters der Liefde. Zij hebben samen een stichting in het leven geroepen: de Stichting Bejaardenzorg Lazaristen en Dochters der Liefde. Zorgcentrum Vincent Depaul wordt beheerd door deze stichting. Het doel van deze stichting was in het verleden het verzorgen van oudere zusters en paters. Deze doelgroep wordt de laatste jaren steeds kleiner, waardoor de groep bewoners met een niet-religieuze achtergrond ieder jaar groeit.

Voor meer informatie over Zorgcentrum Vincent Depaul verwijzen wij u naar hun website: www.vincentdepaul.nl

Cultureel erfgoed

Stichting Orgelkring Peel en Maas is opgericht op 12 december 2012. De aanleiding was het 100 jarige bestaan van het Cavaillé-Coll Mutin orgel van het Missiehuis in Panningen. Een speciale orgelcommissie organiseerde een feestelijk jaarprogramma, waarin 12 keer het Cavaillé-Coll Mutin orgel in de schijnwerper werd gezet.
In het programma werkten gerenommeerde organisten, koren en ensembles mee. Waarbij veel aandacht gegeven werd aan alle inwoners van Peel en Maas, van schoolkinderen tot en met senioren. De commissie kijkt met dankbaarheid terug op een zeer geslaagd jubileumjaar mede dankzij de enthousiaste medewerking van muzikanten en muziekgezelschappen uit de regio.

Voor meer informatie bekijk eigen website van de orgelkring peel & maas

Kepèlse initiatiefgroep (KIG)

Sinds 29 december 2012 komt een aantal burgers uit de voormalige gemeente Helden regelmatig bij elkaar om met elkaar van gedachten te wisselen over de toekomstmogelijkheden van de ‘Lazaristenkapel’ als religieus en cultureel erfgoed. De groep noemt zichzelf ‘de Kepèlse initiatiefgroep’.

De groep bestaat uit personen die zich verbonden voelen met de congregatie van de Lazaristen en haar missiehuis, dat een markant en beeldbepalend monument is in het centrum van Panningen. Een monument qua bouw en situering, met de kapel als schitterende parel. Het complex van het missiehuis met daarin de kapel is ook in een ander opzicht een monument, namelijk een monument van meer dan een eeuw verbondenheid tussen de Congregatie der Lazaristen en de gemeenschappen van de voormalige gemeente Helden.

Beide aspecten vormen de voedingsbodem voor de Kepèlse initiatiefgroep om zich in te zetten voor het behoud van het missiehuis als materieel (rijks)cultureel erfgoed en speciaal voor het behoud en passend gebruik van de monumentale kapel en het daarin geplaatste voor Nederland zeldzame Cavaillé-Coll-Mutin-orgel.

Missionair erfgoed

Tijdens de inval van de Japanners in China werden in oktober 1937 negen missionarissen vermoord en verbrand, waaronder bisschop Frans Schraven.
Aanleiding tot deze gruwelijke daad was de weigering van de bisschop en zijn gezellen om toe te geven aan het bevel van de soldaten om de onder hun hoede genomen vrouwen en meisjes als troostmeisjes ter beschikking te stellen.

Deze daad van zelfopoffering mag tot voorbeeld gesteld worden tot in lengte van dagen.
Ook nu nog worden over de hele wereld mensen verkracht en vermoord door gewetenloze individuen.

Een groep enthousiaste mensen heeft een stichting in het leven geroepen die – deze daad van verzet tegen dit onacceptabele onrecht – levend wil houden

Voor meer informatie kunt u kijken op de eigen website van de schravenstichting

Spiritueel erfgoed

Het Vincent de Paul Center Nederland is een werkplaats voor spirituele ontwikkeling en sociale actie vanuit een brede Vincentiaanse spiritualiteit.

Vanuit een christelijk-sociale spiritualiteit wil het centrum een vernieuwende impuls geven aan het welzijn en de ontplooiing van mensen, aan het versterken van de gemeenschap en aan de kwaliteit van de leefomgeving. 

Het Vincent de Paul Center Nederland is actief op drie terreinen:
–           een marktplein voor sociale actie
–           een vormingsplein voor spirituele ontwikkeling
–           een studieplein voor verbreding, verdieping en actualisering.

Het centrum staat breed open voor mensen die op een of andere manier willen bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van het centrum. Dat kan op vele manieren en in verschillende modaliteiten.

Voor meer informatie kunt u kijken op de eigen website van het Vincent de Paul Center Nederland